Funkia - Guide till odling av funkia

Funkia - Guide till odling av funkia

Frederikk Jensen
Författare Frederikk Jensen - 03-12-2024

Den frodiga funkian är mest känd för att vara en lättodlad växt som tål skugga. Trots att växten ursprungligen kommer från Asien trivs den i det danska klimatet, vilket gör det lätt att lyckas med finkior i trädgården. Växtsläktet består av mer än 30 olika arter med t.ex. blommor, brokiga blad eller de mycket gröna och blå varianterna.

Växterna är utmärkta som marktäckare i rabatter, eftersom de inte blir särskilt höga men har stora blad som håller ogräset nere. Av samma anledning är de mycket lätta att kombinera med blommande perenner, där de vackra färgerna förstärks av den gröna basen.

I den här guiden kan du läsa allt om plantering och skötsel av hostor, inklusive vattning och delning av funkior.

Blomstrende hosta

Plantering och planteringstid för funkior

Funkia kan köpas både i krukor och som barrotsplantor, och planteringsmetoden varierar därefter. Funkia kan planteras året runt, men det är i allmänhet bäst på våren eller hösten så att växten kan etablera sig innan den blommar under sommaren.


Funkia i kruka - steg för steg-guide

  • Börja med att gräva ett planteringshål som är tillräckligt stort och djupt för att rötterna ska få plats utan att böjas.
  • Se till att lossa jorden i botten av hålet för att göra det lättare för rötterna att få fäste.
  • Fyll hålet helt med vatten och låt det suga in. 
  • Placera funkian i hålet och fyll på med vatten igen.  Fyll sedan planteringshålet med jord.
  • Trampa eller klappa fast jorden ordentligt runt plantan.

Hosta som barrotsplanta - steg för steg-guide

Barrotsplantor ska planteras direkt efter mottagandet - vi rekommenderar att du börjar med en kruka tills den börjar gro.


  • Börja med att placera roten i en hink med vatten i några minuter så att den kan absorbera vatten
  • Plantera roten i en kruka med jord på ett planteringsdjup av ca 5-10 cm beroende på rotens storlek. Om roten har knoppar ska dessa inte täckas med jord. 
  • När den börjar gro och är på god väg kan den sättas i jorden. Följ guiden ovan.


När din funkia är planterad, kom ihåg att vattna den regelbundet, särskilt om din trädgårdsjord är mycket sandig och därför inte behåller fukten väl. Funkian behöver fuktig jord för att trivas, så om det är en torr sommar ska du vattna oftare.

Det är vanligtvis inte nödvändigt att gödsla funkior, men om du vill göra det är det viktigt att du inte gödslar för mycket. Det leder bara till alltför stora blad och mycket liten blomning. 

Planteringsavstånden för funkior varierar beroende på art och dina egna önskemål för rabatten. En bra tumregel är att arter med enfärgade blad kan planteras med 4 plantor per kvadratmeter medan brokiga sorter kan planteras med 6 plantor per kvadratmeter.  



Placering och skötsel av funkia

Funkia kan planteras både i kruka och utomhus och trivs bäst i halvskugga eller fläckig skugga. Vissa sorter klarar sig också bra i full skugga och är därför bra att placera under träd och buskar där andra växter inte trivs. 

När det gäller jordmånen är hostan inte särskilt krävande. Vanlig näringsrik trädgårdsjord med en hög fuktighetsnivå är bra. Om din trädgårdsjord är mycket sandig kanske du vill tillsätta lite lera för bättre fukthållning. 

Även om funkior tål skugga blir växterna starkare om de står i halvskugga. Detta gäller särskilt de blommande arterna, som får fler blommor om de får lite sol. Omvänt kommer de stora bladen att svettas om växten står i full sol. Därför är det viktigt att välja en bra plats i trädgården. Om du planterar hostor i krukor kan du också enkelt flytta runt dem i trädgården efter planteringen, beroende på solens läge.



Vattning och gödning av funkia

Funkia är en vattenkrävande växt som trivs bäst i fuktig jord. Förutom regelbunden vattning finns det inga regler för hur ofta funkian ska vattnas. Under torrperioder är det bra att vattna extra och i övrigt känna på jorden för att se om den är fuktig eller torr och vattna därefter. 

Funkior trivs i näringsrik jord men behöver inte gödslas. Om du ändå gödslar, se till att det sker med måtta. Övergödning leder till att växten får större blad på bekostnad av de känsliga blommorna. Den bästa tiden att gödsla funkior är på våren när växten vaknar ur sin vinterdvala och gör sig redo att skjuta nya skott.

.

Funkia i en rabatt


Funkior är lätta att plantera i rabatter och ser bra ut blandade med andra blommor och växter, men en ren funkiarabatt är också vacker. Funkia blir cirka 40-50 cm hög och kan lätt kombineras med andra funkior eller högre perenner för att skapa variation. funkian passar också bra som marktäckare bredvid andra växter där blomningen sker högre upp. 

Det som är viktigt är rabattens placering i förhållande till sol och skugga, eftersom de flesta funkior trivs bäst i halvskugga och inte mycket sol. 

Hosta i bed


Funkia i kruka

Funkia trivs i kruka så länge jorden hålls fuktig och placeringen i förhållande till skugga och sol respekteras. Använd gärna fat till krukorna, men se till att de inte ständigt står i vatten. En av fördelarna med att plantera funkior i krukor är att de kan flyttas runt i förhållande till solen och blandas med andra sommarblommor och växter på terrassen.

Om det är mycket sol på uteplatsen ska du leta efter funkior med blommor eller tjockare blad eftersom de tål solen bättre än andra sorter. Håll också ett öga på om jorden är fuktig och vattna oftare. 

Hosta i krukke


Dela funkior

Funkior kan flyttas eller delas, men det ska göras försiktigt och helst på hösten när den har blommat färdigt. Annars på våren innan blomningen börjar. Då får växten tid att vänja sig vid den nya platsen.

För att dela funkian är det bara att sticka in en spade i rotklumpen och plantera båda rotklumparna efteråt. Äldre plantor har oftast en rundad kant i mitten som du kan sticka in i.

Växten behöver rikligt med vatten och gärna lite gödning efter flytt eller delning för att få de bästa förutsättningarna för tillväxt. 



Sniglar älskar funkia

Sniglar älskar funkians frodiga gröna blad, så om du har många sniglar i din trädgård är det en bra idé att vidta några försiktighetsåtgärder för att hålla dem borta. Om du sätter dina funkior i krukor kan du sätta koppartejp runt dem. Sniglarna kan inte krypa på den.

I rabatter kan du försöka använda krossade äggskal eller kaffesump runt växterna, och om du har kanter på rabatten kan du också sätta koppartejp runt dem.


Den mest effektiva metoden är dock att gå ut i skymningen och fånga sniglarna manuellt och neutralisera dem.


FAQ

Ska funkian klippas ner?

Funkia vissnar på hösten, men vänta till våren med att klippa av den vissna blomställningen eftersom den skyddar rötterna från frosten. Funkian ska inte klippas ner under växtsäsongen, men man kan klippa av enstaka blad och använda dem i t.ex. buketter.


Kan funkior övervintra i krukor?

Ja, funkior är vinterhärdiga och kan lätt övervintra i krukor. De olika funkiasorterna behöver inte täckas på vintern.


Vilka funkior tål sol?

De blå/gröna och blommande sorterna med tjocka blad är mer soltåliga än de med mycket tunna, fina blad.


Hur trivs funkior bäst?

Funkia trivs bäst i halvskugga i fuktig och näringsrik jord.

Hur tar man hand om funkior?

Funkia  kräver inte mycket vård. Se bara till att jorden hålls fuktig och att de inte är i full sol, men i halvskugga.

Vi är fortfarande samma Blomstervärld som du känner och älskar

För att fira Blomstervärldens 20-årsjubileum har vi uppdaterat vår hemsida och vår logotyp. Vårt mål är att göra det enklare för dig att välja blommor som passar din trädgård och att inspirera dig med nya idéer. Vi vill dela vår kärlek och passion för trädgårdar och blommor med dig. Vi hoppas att du gillar förändringarna!

Blomsterhälsningar,

Sissel, Frederikke och hela blomsterteamet

Vår historia