Liljor - Guide till plantering och skötsel av liljor
Liljor är kända för sina eleganta och färgstarka blommor med ett exotiskt utseende. Liljor förknippas ofta med en stark doft som det råder delade meningar om. Vissa älskar den och andra hatar den. Lyckligtvis finns det också sorter som inte doftar, så att alla kan njuta av dessa vackra blommor.
Tyvärr har liljor rykte om sig att vara svåra att odla, men bortsett från vatten och gödning under växtsäsongen är de mycket sparsamma.
I artikeln nedan kan du läsa mer om plantering och skötsel av liljor för att hjälpa dig att lyckas med denna exotiska blomma.
Sorter av liljor
Liljesläktet består av mer än 75 arter. Nedan går vi igenom några av de mest populära.
- Orientaliska liljor kännetecknas av sina stora och starkt doftande blommor. De finns i många olika färger, även tvåfärgade. De är ofta högre än de asiatiska sorterna och blommar på sensommaren eller tidig höst.
- Asiatiska liljor är kända för sina ljusa och djärva färger. De finns i många spännande nyanser av orange, gult, rosa, vitt och rött. Blommorna är inte lika trumpetformade som hos andra liljarter. De blommar tidigt på säsongen.
- Trumpetliljor/Aurelian Lilies har långa, trumpetformade blommor med en stark doft. De finns i vackra nyanser av vitt, orange och gult och blommar från mitten av sommaren.
- Tigerliljor känns lätt igen på sina fläckiga kronblad, som skiljer dem från de andra sorterna. Blommorna är stora, nedåtriktade och typiskt orange eller röda med bruna fläckar. Tigerliljor blommar från mitten till slutet av sommaren.
- Dagliljor grupperas ofta med andra liljor trots att de inte är riktiga liljor. Dagliljan liknar dock originalet så mycket att det är svårt att se skillnaden. De har stora trumpetformade blommor i många olika färger. De är mycket tåliga och producerar många blommor som bara blommar under en enda dag. Men eftersom den producerar så många knoppar blommar den hela sommaren.
Plantering av liljor
Liljor är de mest krävande när det gäller placering. Blomhuvudena ska stå i full sol, medan basen vill ha skugga. Detta kan låta nästan omöjligt, men genom att placera kompost runt basen eller plantera lägre växter runt liljan kan det lätt tillgodoses.
Anledningen till att basen helst ska stå i skugga är att liljor inte tål uttorkning och en placering i full sol gör den mycket vattenkrävande.
Liljor kan odlas i både bäddar och krukor och trivs i båda. Krukorna är lätta att flytta runt och ta in under vintern, men de flesta liljor är vinterhärdiga och kan därför stanna i marken. Förutom att pryda rabatten är liljor också fantastiska i buketter där de håller länge.
Hur man planterar liljor - steg för steg guide:
Det är bäst att plantera liljor på våren, mars-april, när de kan sättas direkt i marken. För tidigare blomning kan du också förkultivera lökarna tidigt på våren och plantera ut dem senare.
- Börja med att gräva ett hål som är ungefär tre gånger så djupt som lökens längd.
- Placera ungefär en handfull grus och en handfull sand i botten av hålet.
- Placera liljelökarna i botten av hålet med spetsen uppåt.
- Lägg en handfull sand ovanpå löken. Sand och grus i botten av hålet och runt löken hjälper till att se till att överflödigt vatten kan rinna bort.
- Fyll nu hålet med jord och häll lite vatten över det.
- Tryck ner jorden ordentligt med händerna.
- Liljor kan lätt stå för sig själva men är också fina i grupp. Om du planterar flera liljelökar tillsammans bör det vara ett planteringsavstånd på 20 cm.
De flesta liljor blommar ca 12 veckor efter plantering.
Skötsel av liljor
Som tidigare nämnts kräver liljor inte mycket skötsel under växt- och blomningsperioden, förutom vatten och gödning. När plantan vissnar bör du klippa ner stjälkarna till några centimeter ovanför marken.
Jord för liljor
Liljor behöver en näringsrik och väldränerad jord för att trivas. Jorden ska hållas fuktig under växtperioden, men torr på vintern för att förhindra att lökarna ruttnar. Därför är det mycket viktigt att plantera liljor där det finns bra dränering i jorden så att vattnet kan rinna av ordentligt. Danska trädgårdar får ofta mycket vatten under höst och vinter, så tänk på sand och grus när du planterar dina liljor.
Vattning och gödning av liljor
Liljor behöver mycket vatten och gödning under växtsäsongen, som sträcker sig över våren och sommaren. Det innebär att jorden måste vattnas regelbundet och oftare under varma och torra perioder. Liljor tål inte uttorkning.
Gödsla regelbundet och gärna med organiska gödningsmedel i små doser åt gången.
Frostkänsliga liljor
Liljor är i allmänhet vinterhärdiga, men de behöver ändå skyddas mot frost. Så gräv inte upp dem och vinterförvara dem, utan täck jorden med löv och granris för att skydda liljelökarna från den hårdaste frosten.
Om du har odlat liljor i krukor rekommenderar vi att du tar in krukorna i ett svalt skjul eller växthus för att hålla dem torra och frostfria. Om du följer dessa riktlinjer kan du använda liljorna som perenner.
Dela liljor
Liljor är lätta att föröka genom att dela lökarna vart tredje år. Det är bäst att låta dem vara i fred de första åren efter planteringen så att de kan växa sig stora och starka. Liljelökar är ofta mycket täta, vilket de inte gillar, så det är en bra idé att underhålla delningen vart 3:e år.
Skadedjur och sjukdomar hos liljor
Liljor är ganska motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar, men det finns ett skadedjur, den röda liljebladbaggen, som kan orsaka mycket skada och ge alla liljägare gråa hår. Den äter både liljans blad och blommor, så det är inte en skalbagge du vill ha i din trädgård. Det bästa sättet att kontrollera den är att ta bort liljebladbaggen för hand när du ser den. Kontrollera dina liljor dagligen om de är angripna.
FAQ:
Är liljor vinterhärdiga?
Liljeplantor är vinterhärdiga men frostkänsliga, så vi rekommenderar att du täcker jorden ovanför lökarna med grangrenar eller löv.
Är liljor perenna?
Nej, liljan är faktiskt inte en perenn, utan en lökväxt. Den är dock flerårig och kan därför användas som en perenn i trädgården.
När ska man klippa ner liljor?
Liljeväxter kan skäras ner när de vissnar. Klipp ner de vissna stjälkarna till några centimeter ovanför marken och täck plantan med löv eller grangrenar för att skydda den mot frosten.
Vi är fortfarande samma Blomstervärld som du känner och älskar
För att fira Blomstervärldens 20-årsjubileum har vi uppdaterat vår hemsida och vår logotyp. Vårt mål är att göra det enklare för dig att välja blommor som passar din trädgård och att inspirera dig med nya idéer. Vi vill dela vår kärlek och passion för trädgårdar och blommor med dig. Vi hoppas att du gillar förändringarna!
Blomsterhälsningar,
Sissel, Frederikke och hela blomsterteamet
Bliv inspireret
Se allaCalla - Guide till odling och skötsel av Calla