Stockrosor - Guide till odling och skötsel av stockrosor

Stockrosor - Guide till odling och skötsel av stockrosor

Frederikk Jensen
Författare Frederikk Jensen - 04-12-2024

Stockrosen, Alcea Rosea, är för många en symbol för sommaridyll och semesterstämning. Växten finns i många varianter och kan vara ettårig, tvåårig eller flerårig, men de flesta typer är tvååriga och blommar under det andra året. Stockrosor förökar sig med både sidoskott och frön och kommer därför i många fall att kännas som perenner. 


Trots att de kommer från varmare områden på Balkan och i Grekland trivs stockrosorna i vårt danska klimat och sprider sig rikligt. 


De idylliska stockrosorna har kraftiga stjälkar som blir 120-200 cm höga. De färgstarka blommorna med hjärtformade blad finns i nästan alla färger utom blått.

I den här guiden kan du läsa mer om hur du odlar och tar hand om stockrosor.

Hur man planterar stockrosor 

Det är ganska lätt att plantera stockrosor i rabatter och längs häcken. Det är svårare att hålla dem i krukor på grund av det stora rotsystemet, men det finns sorter med mer kompakta rötter som kan trivas i större krukor.

Du kan köpa stockrosor som barrotsplantor eller som frön, men de måste planteras på olika sätt.



Hur man planterar stockrosor 

Det är ganska lätt att plantera stockrosor i rabatter och längs häcken. Det är svårare att hålla dem i krukor på grund av det stora rotsystemet, men det finns sorter med mer kompakta rötter som kan trivas i större krukor.

Du kan köpa stockrosor som barrotsplantor eller som frön, men de måste planteras på olika sätt.

Hur man planterar stockrosor som barrotsplantor - steg för steg:

Barrotplantor bör planteras på våren, så snart som möjligt efter mottagandet, så att roten inte torkar ut, men det får inte finnas någon frost. 

 

  • Gräv ett hål som är tillräckligt djupt för att roten ska nå 10 cm under marknivån
  • Placera roten i hålet
  • Fyll hålet halvvägs med jord
  • Vattna och låt det suga in
  • Fyll på med jord och tryck till ordentligt 
  • Vattna igen och fyll på med mer jord om den har sjunkit

Stockrosor från utsäde - så här gör du:

Så stockrosfrön i frö- och krukväxtjord tidigt på våren runt mars och låt dem stå ljust i rumstemperatur tills de börjar gro. Små plantor omplanteras sedan i större krukor och planteras ut i trädgården på en solig plats när risken för frost har passerat.

Stockrosor trivs bäst på en solig plats med lucker, fuktig och näringsrik jord. De kräver inte mycket utrymme men trivs i värme, vilket är anledningen till att man ofta ser dem växa mot husväggar och räcken. Stockrosor bildar en lång och stark pålrot som kan dra vatten och näringsämnen djupt djupt ner i jorden. 

Plantorna blommar ofta inte förrän det första året efter sådd, dvs. det andra året. Men om du sår fröna tidigt kan du ha tur och få fina blommor redan första året.

Skötsel av stockrosor

Stockrosor är mycket tåliga och kräver i stort sett ingen skötsel efter plantering. Vattna nyplanterade växter inledningsvis tills pålroten har fått fäste. Då kan växten själv dra till sig de näringsämnen och den fukt den behöver.

Om du vill ge plantorna lite extra kan du ge dem lite gödning eller kompost på våren, men de klarar sig bra utan.

De höga stjälkarna är känsliga för väder och vind och bör bindas upp så att de inte bryts eller kollapsar. Om du klipper ner dem till ca 10 cm när de är ca 1 meter höga blir plantan mindre och mindre känslig. 

Stockrosor blommar från juli till oktober. Om dina stockrosor är två- eller fleråriga kan du ta bort vissna blomställningar och skära ner den kraftiga stammen strax innan den sista blomman vissnar. Detta gör att blomman sätter fler blommor och frön för att ”överleva”. På så sätt kan växtens livslängd förlängas och självsådd förhindras. 

Just för att de är självsådda kan man ofta ha många stockrosor i trädgården i många år, även om de bara är 1-2 eller 3 år gamla.

Stockrosor kan pollinera varandra via humlor, vilket innebär att man inte kan vara säker på vilken färg blommorna kommer att ha, även om det är frön från samma stockros. Det gör stockrosen till en mycket spännande växt i blomsterträdgården. 

Rost på stockrosor

Var uppmärksam på stockrosrost på dina växter. Stockrosrost är en svamp som angriper växten om den inte får tillräckligt med vatten under en torr och varm sommar. Bladen blir gula och vissnar och stjälkarna torkar ut och får rödbruna sår. 

Om detta händer finns det inget annat att göra än att förhindra spridningen genom att ta bort drabbade blad med gulorange fläckar och kasta dem. Lägg dem inte i komposten där sjukdomen kan spridas till andra växter. 

Förökning av stockrosor

På grund av den starka och djupa taproot är hollyhocks mycket svåra att flytta. De förökar sig dock med både sidoskott och frön. Därför rekommenderas det att lämna sidoskotten och så de nya fröna. Varje planta producerar många frön som är torra och mogna runt augusti/september. De kan antingen sås direkt på hösten eller följande vår.

När du sår dem från frö är de inte färgbeständiga på grund av pollinering av humlor. Om du vill vara helt säker på färgen ska du köpa plantor med barrot. 

Stockrosor är ätliga

Blommorna smakar inte mycket, men de är ätliga och gör sig bra på tårtor och i sallader. Nya blad och roten kan användas till exempel till te, och blommorna kan också användas till att färga tyg.

FAQ: 

Kan jag så stockrosor direkt i marken?

Ja, oavsett om du sår stockrosor från utsäde eller som barrotsplantor, de kan gå direkt i marken. De frön kan också förgroddas för tidigare blomning.

 

När är det bäst att plantera stockrosor?

Frön kan sås runt mars och barrotsplantor kan planteras runt april / maj när det inte längre finns någon risk för frost.

 

När ska man skära ner stockrosor?

Stockrosor kan skäras ner när de färgglada blommorna har blommat färdigt för att förhindra självsådd och för att ge växten möjlighet till en andra blomning. De kan också skäras ner när de är cirka 1 meter långa för att skapa lägre växter. 

Hur tar man hand om stockrosor?

Stockrosor kräver minimal skötsel på grund av sin starka pålrot och många små sidorötter som drar näringsämnen djupt ner i jorden. Det är dock viktigt att se till att växten får tillräckligt med vatten under torra perioder. Detta gäller särskilt för nya växter.

 

Kan man odla stockrosor i krukor?

Stockrosor har ett kompakt rotsystem med en lång taproot, vilket gör det svårt att odla dem i krukor. De blir också långa och behöver bindas upp, varför det är bättre att plantera dessa vackra blommor mot väggar eller staket.

Vi är fortfarande samma Blomstervärld som du känner och älskar

För att fira Blomstervärldens 20-årsjubileum har vi uppdaterat vår hemsida och vår logotyp. Vårt mål är att göra det enklare för dig att välja blommor som passar din trädgård och att inspirera dig med nya idéer. Vi vill dela vår kärlek och passion för trädgårdar och blommor med dig. Vi hoppas att du gillar förändringarna!

Blomsterhälsningar,

Sissel, Frederikke och hela blomsterteamet

Vår historia