Vallmo - guide till odling och skötsel av vallmo

Vallmo - guide till odling och skötsel av vallmo

Frederikk Jensen
Författare Frederikk Jensen - 06-12-2024

För många är vallmo en symbol för solsken och sommar när den står i gula majsfält tillsammans med blåklint. Glädjen över att plocka de vackra orangeröda blommorna och ta med dem hem till vardagsrummet ersätts dock ofta av besvikelse när de känsliga bladen faller av mycket snabbt. Men det är faktiskt ganska enkelt att odla egen vallmo i trädgården och det finns många fler färger och sorter än den klassiska orangeröda vallmon.

I den här guiden kan du läsa mer om hur du odlar och tar hand om vacker vallmo i trädgården.

 

Olika sorters vallmo

Vallmo kan vara både ettårig och flerårig beroende på vilken sort du väljer. Blommorna kan vara enkla, fyllda eller dubbla med taggiga, böjda eller rufsiga kronblad.

De ettåriga sorterna är idealiska för fält eller större rabatter där de kan självsås och komma upp år efter år.

 

Perenner kan lätt planteras i perennrabatten, men tänk på att de vissnar ner helt efter blomningen och lämnar en bar fläck. Var därför noga med att plantera andra perenner för att ersätta dem eller täcka de kala fläckarna.

Sorter av vallmo

Jättevallmo, Papaver orientale, är en flerårig vallmo som blir ca 50-100 cm hög. Den kallas också ”flerårig vallmo” och ”orientalisk vallmo”. Sorten är lämplig som snittblomma och finns i färgerna orange, röd-orange och rosa. 

Sibirisk vallmo, Papaver nudicaule, är en flerårig vallmo som blir ca 30 - 40 cm hög. Sibirisk vallmo sprider sig lätt genom självsådd och kallas också ”isländsk vallmo” och ”grönländsk vallmo”. Kronbladens färgskala varierar mellan gult, orange och rött.

Kornvallmo, Papaver rhoeas, är en ettårig vallmo som blir ca 30-100 cm hög. Den ses ofta med röda blommor med svart mitt - den klassiska röda vallmon som vi känner igen från majsfältet. 

Opiumvallmo, 'Papaver somniferum', är en ettårig vallmo som blir ca 30-80 cm hög. Den är självsådd och finns i färgerna röd, ljuslila, rosa, vit och flerfärgad.

Alpvallmo, 'Papaver alpinum' är en flerårig art som blir ca 20 cm hög. Blommorna blir vita, orange, gula eller laxfärgade. 

Klövervallmo, 'Papaver argemone' är en ettårig vallmo som blir upp till 50 cm hög. Den är en av de vanligaste vallmoarterna i den danska naturen och har röda blommor.

'Papaver dubium' är en ettårig vallmosort som blir ca 20-70 cm hög. Den blommar vilt i Danmark och har orangeröda blommor.

Hur man odlar vallmo

Vallmo kan odlas från frö eller som barrotsplantor. Barrotsplantor bör planteras så snart som möjligt efter mottagandet och kan planteras ut större delen av året så länge det inte finns någon frost.

 

Ettårig vallmo sås från frö direkt i jorden på odlingsplatsen i mars-maj på ett avstånd av ca 30 cm. Det tar cirka 5-6 veckor från sådd till blomning.

 

Fleråriga vallmo från utsäde sås direkt på plats i juni eller förgrodd på fönsterbrädan eller växthuset i mars-april. I allmänhet är det inte nödvändigt att försprida dem, och det är inte heller alltid framgångsrikt. Vallmo gillar inte att bli störd och trivs därför inte med omplantering och flytt.

Om du förgroddar dem ska du vara mycket försiktig med rötterna när du planterar ut dem

 

När du sår vallmo från frö är det en bra idé att blanda vallmofröna med lite sand eller matjord för att förhindra att fröna blåser iväg och landar på oönskade ställen.

 

Plantera dem i en lätt och sandig jord med bra näring.

 

Vallmo blommar i juni och juli. 

 

Placering av vallmo

Vallmo trivs i mycket sol och behöver ett soligt läge. Placera dem med mer robusta växter och sommarblommor som de kan luta sig mot, eftersom de är ömtåliga i vinden.

Vallmo sprider sig mycket, så ge dem lite extra utrymme.

 

Du kan också odla vallmo i krukor där de inte sprider sig lika mycket.

 

Skötsel av vallmo

Vallmo är mycket tålig och kräver inte mycket skötsel. De gillar inte för mycket fukt, men under mycket torra perioder kan det vara nödvändigt att vattna dem.

 

Flerårig vallmo mår bra av att få lite gödning tidigt på våren för att få en bra start.

 

För att förhindra att fröna sprider sig kan du klippa av fröställningarna efter blomningen. De torkade stjälkarna ser också mycket dekorativa ut. Du kan också skörda fröna från de torkade fröstjälkarna och spara dem till våren då de kan sås igen.

 

Förökning av vallmo

Att föröka vallmo är mycket enkelt. Flera sorter är självsådda och sköter förökningen helt på egen hand. 

Om du vill ha mer kontroll över var dina vallmo växer kan du enkelt klippa av fröhuvudena efter blomningen och låta fröna mogna innan du sår dem igen.

Tänk på att fröna behöver kalla temperaturer för att gro. Därför bör de sås på hösten eller tidigt på våren.

 

Hur man får vallmo att trivas i buketter

Att samla de vackra blommorna i buketter är ofta en stor besvikelse eftersom kronbladen faller av nästan omedelbart. Men det finns en lösning.

När vallmon plockas rinner det ut en saft ur stjälken som tätar botten av stjälken och hindrar blomman från att suga upp vatten. 

Man kan dock förhindra detta genom att antingen doppa den nedre delen av stjälken i mycket varmt vatten - det ska nästan koka - eller genom att bränna stjälkens ände en kort stund med en tändare. 

Om du plockar vallmo när plantan ännu inte har grott, håller den längre.

FAQ

Är vallmo giftig?

Ja, vissa arter innehåller alkaloider som är giftiga. Till dessa hör sibirisk vallmo och jättevallmo. Saften från opiumvallmo innehåller opiumalkaloider som också orsakar förgiftning. Symtomen är små pupiller, andningssvårigheter och medvetslöshet.

Är vallmo en flerårig växt?

Det finns både ettåriga och fleråriga arter av vallmo, där de fleråriga kategoriseras som perenner. 

Vad kan man använda vallmo till?

Vallmo kan bland annat användas för att göra vallmosmör. Opiuminnehållet kan också användas för att tillverka smärtstillande medel.

När är det bäst att så vallmo?

Vallmofrön kan sås i september eller tidigt på våren, mars-april, medan det fortfarande är svalt

 

Vi är fortfarande samma Blomstervärld som du känner och älskar

För att fira Blomstervärldens 20-årsjubileum har vi uppdaterat vår hemsida och vår logotyp. Vårt mål är att göra det enklare för dig att välja blommor som passar din trädgård och att inspirera dig med nya idéer. Vi vill dela vår kärlek och passion för trädgårdar och blommor med dig. Vi hoppas att du gillar förändringarna!

Blomsterhälsningar,

Sissel, Frederikke och hela blomsterteamet

Vår historia