News

Äter rådjur dahlior? Läs våra tips om hur du undviker att rådjuren äter dina dahlior

vid Frederikk Jensen Jan 02, 2024

Äter rådjur dahlior? Läs våra tips om hur du undviker att rådjuren äter dina dahlior

Rådjur är vackra djur som tyvärr ofta besöker våra trädgårdar i jakt på föda. Men vad äter rådjur? Rådjuren äter en mängd olika växter, inklusive dahliorknölar, även om det inte är deras favoritmat. Om du vill undvika problem och skydda dina dahlior från rådjuren, kan du prova att använda växter som rådjur inte gillar, till exempel lavendel, rosmarin eller salvia.

Dahlior är mycket populära blommor i våra svenska trädgårdar och de finns i många olika färger och storlekar. De är kända för sina stora, färgglada blommor och är en favorit bland trädgårdsmästare. Tyvärr är dahliorna också en av rådjurens favoritväxter att äta. Detta kan vara frustrerande för trädgårdsmästare som vill njuta av sina vackra dahlior i trädgården utan att behöva oroa sig för att rådjuren ska äta dem.

Vad håller rådjuren borta så att de inte äter dina dahlior i trädgården?

Det finns några saker du kan göra för att skydda dina dahlior från rådjur. 

Utnyttja växter som rådjur inte gillar

En av de enklaste sakerna du kan göra är att plantera växter som rådjuren inte gillar bredvid dina dahlior i trädgården. Lavendel, rosmarin och salvia är alla växter som rådjuren inte gillar. Genom att plantera dessa växter bredvid dina dahlior kan du minska risken för att rådjur kommer att äta dem. 

Använd spray eller andra medel

En annan sak du kan göra för att hålla rådjuren borta från trädgården är att använda ett medel mot rådjur -  en rådjursavvisande spray. Dessa sprayer innehåller ofta en kombination av naturliga ingredienser som rådjur inte gillar, till exempel peppar eller vitlök. Genom att spraya dina dahlior med en rådjursavvisande spray kan du göra dem mindre attraktiva för rådjur.

Blodmjöl och även vanlig vitpeppar kan vara avskräckande för rådjur. Blodmjöl hjälper också om du har problem med harar.

Bygg ett staket

Slutligen kan du också överväga att bygga ett staket runt trädgården för att hålla rådjuren borta. Ett högt staket eller hönsnät kan göra det svårt för rådjur att komma in i din trädgård och ta kål på dina växter.

Tips på rådjurssäkra växter - sommarblommor som rådjur inte äter

Det finns dock sådana blommor som rådjur inte äter. Rådjur undviker växter med stark doft (exempelvis allium) och intensiv smak eller växter där bladen har en annorlunda struktur. Här är några exempel på rådjurssäkra växter (lökväxter) som inte lockar några rådjur till din trädgård:

  • Allium
  • Scilla
  • Hyacint
  • Narciss
  • Krokus

Man kan inte kategoriskt säga att rådjur aldrig äter växterna på listan, men de tillhör i vart fall inte favoriterna.