News

Beskärning av dahlior

vid Frederikk Jensen Jan 02, 2024

Beskärning av dahlior

Dahlior är fantastiska blommor. Utan krusiduller exploderar de i ett fyrverkeri av färger och former, och eftersom de är generösa i sin blomstring belönar de dig med ännu fler blommor om du ofta klipper blommor till buketter från dem.

Lär dig några knep för att beskära dahlior och få ut ännu mer av dina vackra växter.

Börja beskära tidigt i blomningen

För att få en tidigare blomning är det bra att förkultivera dahlior. På våren, runt mars, kan knölarna placeras i näringsrik jord strax under marknivå på en ljus, frostfri plats. 

När de nya plantorna är 20-30 cm höga eller har 2-3 bladpar kan de klippas ned till 10 cm. Även om det är jobbigt att beskära den nya växten så hårt, främjar det bara växtens styrka. Nu kommer plantan att skjuta fler skott från basen och du får en tätare och buskigare tillväxt med fler sidogrenar och därmed fler blommor.

När risken för frost är över, omkring maj, kan du plantera ut plantorna.

Toppa dahlian för buskigare tillväxt och fler blommor.

Klipp med en vass sax precis ovanför de nedersta bladen. De två sidoskotten växer sedan ut till en ny stam. Om det översta skottet av alla skott klipps av, kommer stjälkarna att fördubblas och ge upphov till sidoskott och därmed dubbelt så många blommor.

Förutom fler blommor motverkar beskärning också en tendens till att plantan blir bar i botten. Särskilt när dahlior planteras ensamma i krukor ger den buskigare tillväxten en fylligare kruka och minskar behovet av att binda upp växten.

Använd topparna som sticklingar

Kasta inte bort toppskotten, utan använd dem som sticklingar för att skapa fler plantor. Klipp av sticklingens alla blad utom de översta och plantera sticklingarna i porös jord. Vattna dem och låt dem stå på en ljus, frostfri plats tills rötterna har vuxit sig tillräckligt stora för att kunna planteras om. Senare kan de planteras om. 

Var flitig med saxen under säsongen - dahlian tål det!

Under säsongen kan du ta bort blommorna som har gått av så att de inte går i frö och nya blommor bildas. Slutligen kan du sätta dahlior i sticklingsträdgården och fylla huset med de vackraste buketterna under hela säsongen.

En stor och hög dahlia eller många små dahlior

Följden av att beskära dahlior på detta sätt är en lägre, buskigare och mer blommande planta. 

Om man vill ha motsatsen kan man försöka med knoppning, där de översta skotten behålls och de två mindre blomknopparna bredvid den stora centrala knoppen tas bort. Detta koncentrerar energin på en enda hög jätteblomma snarare än på en lägre planta med flera små blommor. 

Samma knöl kan alltså beskäras och skolas efter behov. Till exempel en enda hög jätteblomma längst bak i rabatten eller i krukor och de mindre, fylligare blommorna längre fram.