News

Odla dahlior i kruka | 3 enkla steg

vid Frederikk Jensen Jan 02, 2024

Att odla dahlia i kruka är enkelt och ger ett fantastiskt resultat. Du kan snabbt sätta ned en eller flera dahliaknölar i en stabil kruka med jord och njuta av pampiga och otroligt vackra blommor från slutet av juni och framåt ända till frosten kommer i oktober-november.

Du kan gärna också förodla dina dahliaknölar i krukor. Då får du en längre blomningsperiod och får börja odlingen tidigare på våren - en stor fördel för oss alla som vill ha händerna i rabatten så snabbt som möjligt när snön börjar smälta i mars-april!

Att odla dahlia i kruka steg för steg

Att odla dahlia i kruka är inte svårt, och även en nybörjare i trädgården kan lyckas bra med det. Det är vissa saker som bör göras för att växten ska trivas, och här ska du få tips om plantering och skötsel, om hur du ska vattna dina dahlior och om hur du kan förlänga blomningen av dina växter. Här är några steg som du kan följa för att lyckas med att odla dahlia i kruka:

1. Välj rätt kruka

Välj en stor kruka som är tillräckligt rymlig för din dahlia knöl. Använd krukor med ett hål i botten för att säkerställa bra dränering. Fyll krukans botten med lecastenar för att dräneringen ska lyckas, så att knölen inte får för mycket vatten. Häll sedan på planteringsjord i krukan -  cirka 10 centimeter ovanpå lecastenarna. Dahliaknölen ska planteras cirka 10 cm under jorden, så försäkra dig om att du planterar i en tillräckligt stor kruka.

Stora krukor är att föredra, så att dahlian har utrymme att växa.

2. Plantera knölarna i krukan

Sätt dahliaknölarna ganska grunt, cirka 10 centimeter djupt. Tänk på vilken storlek dina dahlior kommer att växa upp till. Plantera knölarna så att höga sorter kommer längre bak och lägre sorter framför. Höga sorter kan behöva stöd för regn och blåst så det kan löna sig att stoppa ner en käpp som stöd för dahlian när den växer. Särskilt högre sorter med stora och tunga blommor, såsom vissa Dinnerplate-dahlior, kan behöva lite extra stöd, medan lägre dahlia sorter med små blommor såsom Pompon-dahlior kanske inte behöver extra stöd.ª

Vissa dahlia-arter kan växa upp till över en meter långa medan andra sorter blir 30-50 cm höga. Ta reda på hur höga just dina utvalda dahlior kommer att bli så att du kan välja en optimal plats för dem. 

3. Placering och ljus

Du kan föra ut dina dahlia krukor när risken för nattfrost är över och marktemperaturen är kring 15-17 grader, ungefär i maj.  Dahlior trivs bäst i full sol, men de kan också trivas bra i halvskugga. Ställ krukorna så vindskyddat som möjligt för att undvika att de går av vid blåsiga förhållanden. Särskilt högre sorter kan behöva stöd av käppar om de utsätts för stark vind. Sätt gärna käppen i marken innan du planterar knölen, så riskerar du inte att skada knölen med käppen.

Tips för skötsel, vattning och näring 

Dahlior tycker om att få ganska mycket vatten. Särskilt dahlia i kruka kräver regelbunden bevattning att de inte ska torka ut. De ska dock inte övervattnas, och en väldränerad kruka brukar vara bra för alla dahlior. 

Ge dem näring med jämna mellanrum under hela växtsäsongen.Välj ett gödselmedel som innehåller fosfor och kalium, eftersom dessa ger dahlian styrka att producera mera blommor jämfört med kväverika gödselmedel som bara ger fler blad.

Sluta att gödsla dahliorna i september så att de kan förbereda sig för vintervilan. Förvara dahliaknölarna frostfritt under vintern och byt till ny planteringsjord nästa vår för att få fantastisk blomning igen.

Vilka dahlior är bäst lämpade för krukor?

Alla dahlior kan odlas i kruka, men se till att krukan är tillräckligt stor! När du väljer dahlior till dina krukor, titta efter deras höjd. Ju större de blir, desto större måste burken vara. 

Låga dahlior passar bäst i krukor, så att du inte riskerar att krukorna tippar över eller att dahliorna får för lite utrymme att växa på. 

Gallery-serien är perfekt för krukor. De har en höjd på ca 45 cm.


Toppa och nyp plantorna för mera blommor

För att få buskiga dahlior istället för höga och tunna växter, ska du toppa av vissna blommor eller plocka blommor till buketter. Du kan nypa av plantan när den är omkring 20 cm hög. Klipp plantan precis ovanför det nedersta bladparet. Det gör att plantan delar sig och skjuter fler skott. Dahlian blir buskigare och producerar fler blommor.

När växten blommar är det viktigt att ta bort blomhuvuden som har blommat färdigt så att växten kan producera nya blommor.

Dahliablommor är utmärkta som snittblommor för buketter, så plocka gärna bort blommor under säsongen. Ju fler dahliablommor du plockar bort, desto fler blommor kommer plantan att sätta. Du kan göra fantastiska sommarbuketter i fina färger av dina dahliablommor. Dahlian är en mångsidig blomma, som håller länge också som snittblomma i vas.

Med dessa enkla steg kan du njuta av dahliablommor i kruka och skapa en färgsprakande trädgård på balkongen eller uteplatsen.

Övervintra dahlia i kruka

Att övervintra dahlior i kruka är möjligt och ett bra sätt att bevara dessa vackra blommor för nästa säsong. Här är några steg att följa om du vill övervintra dina dahlior i kruka:

Börja med att minska bevattningen av växten. När hösten närmar sig, börja minska på vattningen. Detta hjälper dahliorna att gå i viloläge.

Efter den första frostperioden, beskär din dahlia genom att klippa av stjälkarna till cirka 15 centimeter över markytan. Ta bort alla löv och stjälkar från knölen för att underlätta övervintringen.

Gräv sedan upp knölarna ur jorden. Skaka av överflödig jord och separera eventuella knölkluster. Låt knölarna torka i en sval och torr miljö så att risken för att de ska börja mögla minskar. 

Förvara dahliaknölarna under vintern i ett frostfritt utrymme, såsom en källare eller ett garage. Ta in hela krukan med knölarna. Ställ krukan mörkt och svalt på en frostfri plats och låt knölarna vila där under vintern. Du kan linda in de torkade knölarna i tidningspapper och ställa dem i en låda.

När våren kommer kan du ta fram dina övervintrade knölar. Då är det dags att plantera om knölarna i ny jord och flytta ut krukorna igen. Du kan också förodla dina övervintrade knölar, och ha dem inomhus en tid innan de ska ut i trädgården igen. Försäkra dig om att risken för nattfrost är över när du för ut krukorna igen. Du kan härda växterna med gradvis exponering till livet utomhus. Ge dahliorna regelbunden näring för att främja tillväxt och blomning.

Med hjälp av dessa enkla steg kommer dina krukodlade dahlior att vara redo att blomstra igen när våren kommer och du kan njuta av den långa blomningen från våren ända tills frosten kommer igen på hösten.!