News

Förodling av dahlior

vid Frederikk Jensen Apr 03, 2023

Förodling av dahlior

Känner du till de vackra blommorna med det vackra namnet "Dahlia"? 

Om du känner till dahlian vet du också att denna mycket speciella och vackra blomma blommar i full blom i trädgården under sommaren, sensommaren och in på hösten. Dahlior är därför en av de mest ihärdiga, frodiga och stora blommande växter som vi har i Sverige vid den tiden på året. 

Om du vill att vackra dahlior ska blomma tidigt måste du förodla dem. Förodling kan t.ex. göras i ett växthus eller inomhus på en någorlunda sval plats. 

För att dahlior ska blomma på sommaren måste dahliaknölarna tas upp ur jorden innan frosten kommer sent på hösten/vintern (den första nattfrosten) och förvaras tills våren kommer nästa år. 

Dahliaknölarna planteras ut igen när det är säkert att det inte blir någon frost - helst i maj. 

Odla dahlior - du kommer att älska blommorna

Dahlior finns i många olika färger och i olika slags mönster. De är fantastiskt vackra och blommar som en buskig växt med många blad, och får nya knoppar hela sommaren. 

Om du tar bort de vissna blommorna kommer nya skott och fler blommor att dyka upp hela tiden.

Dahlian är på många sätt en tacksam växt och du kan plantera dahlior i krukor såväl som i rabatter. Det är troligt att du får fler blommande dahlior desto mera utrymme blommorna har. 

Om du planterar dahlior i stora krukor kan du få höga dahlior med fler blommor, men de sprider sig bäst i väldränerad jord. Det är dock viktigt att hålla jorden fuktig för att dahlior ska kunna växa som bäst.

Odla dahlior genom att förodla

Om du vill att dahliaknölarna ska blomma tidigare på säsongen kan du välja att förodla knölarna innan du planterar dem i trädgården.  Du kan göra det redan i mars-april. Vid den tiden finns det fortfarande risk för nattfrost, så försådda dahlior bör förvaras på en frostfri plats. När du förodlar dahliaknölar i mars-april måste du fortfarande vänta till maj innan du planterar ut dem, men plantorna växer och blommar snabbare om du förodlar dem innan du planterar ut dem. 

Ju tidigare dahlian får nya skott, desto snabbare kommer blommorna att föröka sig under sommaren. 

Hur man förodlar Dahlia knölar

För att förodla dahlior börjar du med att placera knölarna i en låda med planteringsjord i botten av lådan. Om du inte har lådor, kan du också använda krukor eller dylikt. Om du vill kan du sätta dem i växthuset. Om du inte har ett växthus kan du också göra förodlingen inomhus på en ljus plats där skotten kan få ljus.

Följ sedan processen på följande sätt: 

 1. Placera knölarna ovanpå en lätt fuktig jord, och placera knölarnas helt torra stam i jorden under dem. 
 2. Täck knölarna med porös jord (planteringsjord).
 3. Se till att krukorna/lådorna/burkarna ger utrymme för knölarnas rötter att växa.
 4. Vattna så att den är lätt fuktig.
 5. Vänta på att skotten ska komma fram
 6. Plantera ut dina dahlior i trädgården runt maj månad. Du kan också plantera ut skotten i en kruka. 

Genom att förodla dahlior kan du undvika att få besök av sniglar. De äter gärna små nya skott som kommer upp från markytan. Det är lättare att hålla sniglarna borta om du planterar dem i en kruka. 

Hur man planterar dahliaknölar eller skott i trädgården

När våren kommer och det är dags att plantera ut dina dahlior i trädgården eller i krukorna ska du först titta noga på varje knöl. Om knölarna har blivit mycket stora kan du dela dem på mitten med en vass kniv.  Ju fler växter du har, desto fler blommor får du.

Gör så här när du ska plantera och sköta knölarna::

 1. Börja vid behov med att förkultivera jorden.
 2. Gör en ca 15 cm djup skåra och placera knölarna med 50 cm mellanrum. Dahlior planteras direkt i jorden, så att plantans topp ligger ca 5 cm under markytan.
 3. Om du har många dahlior kan du göra rader med en lucka så att du kan komma åt blommorna mellan raderna (helst en lucka på cirka 1 meter).
 4. Om du planterar i krukor, lägg ett lager Lecakulor i botten så att rötterna kan andas. 
 5. Om du vill ha en tät, buskig blommande planta kan du klippa av toppen av plantan på en höjd av cirka 20 cm. Detta ger fler blommor senare på sommaren.
 6. När plantan väl har börjat växa ska du vattna och gödsla regelbundet. 
 7. Gödsla med kompost eller naturgödsel, detta ökar blommornas tillväxt.
 8. Plocka gärna blommor, ju fler du plockar desto fler dahlior får du.
 9. Vattna med mycket vatten 1-2 gånger i veckan, mera under torra perioder. Det är viktigt att hålla jorden fuktig.

När ska dahlior planteras ut?

När våren kommer kan dahliorna planteras ut. Dahliorna tål de inte frost. Det är därför viktigt att dahlior planteras ut först när risken för frost är minimal. 

Marktemperaturen bör ligga runt 15 grader. Om de planteras för tidigt kommer de inte att växa särskilt mycket. Om det finns små skott vill sniglarna också ta del av dina dahlior för de älskar färska gröna groddar.

Om du köper knölar kan de inte planteras ut förrän risken för nattfrost är över. Vanligtvis är marken frostfri i maj. Du kan därför räkna med att gräva ner knölarna i början eller mitten av maj. Håll dock alltid ett öga på väderprognosen - vädret har många gånger tidigare spelat trädgårdsmästare ett spratt när det gäller nattfrost. 

Förodling kan göra skotten mer robusta om det skulle bli lite för kallt en natt i maj.

Hur förodlar jag dahlior?

Dahlior kan förodlas redan i mars och april. Du måste sätta dem i jord i en låda, kruka eller liknande och ge dem lite vatten. Placera dem sedan i en frostskyddad miljö. 

Läs vår guide om hur du förodlar dahlior så att du kan få vackra dahlia blommor i din trädgård nästa sommar. 

När ska man förodla dahlior?

Dahlior är bäst förodla i mars och april, på en plats där det inte finns någon risk för frost. Det är också bäst att förodla när det finns tillräckligt med ljus för att fotosyntesen ska kunna ske. När skotten har kommit upp och börjat växa kan de planteras ut i trädgården, omkring maj, när temperaturen ligger över noll hela dagen. Dahlior tål inte frost.