News

Övervintra dahlia | tips för en framgångsrik övervintring av dina dahlior

vid Frederikk Jensen Jan 10, 2024

När vintern närmar sig och temperaturen sjunker, är det dags att tänka på hur vi bäst kan förvara våra dahliaknölar över vintern. Här är några användbara tips för att säkerställa att dina dahlior överlever vintern och blommar lika fint igen nästa år.

När ska man gräva upp dahliaknölarna? 

När vintern närmar sig bör du hålla ett öga på dina dahlior. Dahlior kan blomma ända tills den första frosten tar blommorna och får bladen och blommorna att vissna. Den bästa tiden att gräva upp dahliaknölar är strax efter den första nattfrosten, när marken ännu inte har frusit och bara bladen och blommorna har påverkats. Det viktigaste är att kylan inte har hunnit smyga sig ner i jorden. Om knölen i jorden får frost kommer den inte att kunna blomma nästa år.

Förberedelser inför vinterförvaringen

När temperaturen börjar sjunka kan du samtidigt minska vattningen av dina dahlior så att de börjar sakta förbereda sig för viloperioden innan du ska gräva upp knölarna ur jorden när frosten kommer. 

Välj en bra sval och torr plats där du kan vinterförvara dahlia. Det kan vara en källare, ett garage eller en kall vind, där knölarna kan övervintra frostfritt så att temperaturen inte sjunker under noll grader.

Dags att gräva upp knölarna innan frosten kommer

  1. Innan den första frosten kommer  - eller strax efter den första ljusa nattfrosten -,  är det dags att gräva upp dahliaknölarna från trädgårdsrabatten. Börja med att skära av stjälkarna några centimeter ovanför jorden och gräv upp knölarna.
  2. Rengör knölarna från den överflödiga jorden. 
  3. Låt dem torka ett par dagar svalt och frostfritt. Detta brukar förhindrar röta och mögelbildning under lagringen.
  4. Förslut knölarna genom att packa dem i torrt spån, torv eller sand. Detta hjälper till att hålla dem fuktiga utan att riskera röta. Du kan också linda in dahliaknölarna i tidningspapper.

Rätt plats och optimal förvaringstemperatur för att vinterförvara dahlian

Dahliaknölar behöver en vintervila i en temperatur på runt 4-6 grader Celsius. Undvik temperaturer under 0 grader, eftersom detta kan skada knölarna. Källaren, vindsförrådet eller garaget är lämpliga utrymmen för frostfri förvaring.

Håll ett öga på dahliorna under vintern

Under vintertiden bör du regelbundet kontrollera dina dahliaknölar. Om de verkar torra, kan du spraya lite vatten på dem. Om det uppstår mögel, ta bort det försiktigt. Det är också en bra idé att märka knölarna med namn och färg så att du vet vilken sort du har när våren kommer.

Om du har dahlior i kruka

Om du har odlat dahlior i kruka, är det enklast att flytta in hela krukan till en mörk, torr och sval plats. När våren kommer, plantera om dahliaknölarna i ny, näringsrik jord och placera den återigen i trädgården.

Att förvara dahlior över vintern kräver lite omsorg och uppmärksamhet, men det är väl värt ansträngningen när du ser dem blomma fantastiskt igen nästa år. 

Kontrollera och dela knölarna

Före groning eller plantering i marken på våren, när risken för nattfrost har passerat, behöver dahliaknölarna delas. Knölarna blir större för varje år, och det är en bra idé att dela de stora knölarna för att få fler plantor i trädgården.  Använd en sekatör eller en vass kniv för att dela på de större knölarna. Ta bort eventuella skador och se till att varje knöl har ett “öga” – ett litet skott, som kommer att bli nästa års växt.